"Priroda" № 2, 2017

“Priroda” № 2, 2017

najava broja

Jedinstveni trio: patuljasti planet Haumea i njegovi sateliti (3)
B.P. Kondratiev
Jedan od najzanimljivijih predmeta Kuiperove trake, Haumea, brzo se okreće oko svoje osi na više od krutih dimenzija. Zašto je to tako i kako je stvoren par satelita planeta, pomaže razumjeti dinamički model svoje strukture.

Je li moguće omekšati tvrdi polimer? (11)
A.L. Volynsky
Svugdje smo okruženi polimernim proizvodima, stvorenim na temelju staklenih / kristalnih i gumenih materijala. Je li moguće istovremeno ostvariti prednosti ovih dvaju stanja polimera?

Matua: aktivni vulkan i vojna baza (18)
A. N. Ivanov
Matua je jedan od otoka Kuril Ridgea. Ovdje je aktivni moderni vulkan Sarychev Peak, a obala je potpuno prekrivena ostacima nadzemnih i podzemnih vojnih objekata koje su japanski izgradili tijekom Drugog svjetskog rata. Sve zajedno stvara jedinstven krajolik koji nema nikakvih analoga u Rusiji.

Upravljanje hranjivim tvarima leda (27)
E. O. Puchkov
Na temperaturama kada se voda pretvara u led, opstanak nekih hladnokrvnih životinja,biljke i mikroorganizme dobivaju tri jedinstvena biogena molekulska "alata": colligative antifreezes, antifreeze proteine ​​i agense za nukleiranje jezika.

Argonauti: test na putu prema Pontu (38)
A. A. Nikonov
U povijesti drevne Grčke mnogo informacija o stvarnim jakim potresima i tsunamijama. Neki od njih su uključeni u moderne kataloge: seizmički i tsunami. Nesumnjivo, takvi događaji dogodili su se u arhaičnim vremenima. Ali oni su se odrazili isključivo u mitovima i epos.

ZNANSTVENE IZVJEŠĆA
Dugoročna prognoza za ljetni monsun u Indiji (46)
E. D. Surovyatkina
Zašto nema tropskih gliste na Sahalinu i Kunashiru? Drawida? (49)
G. N. Ganin
Riba u planinskim jezerima Amurovog bazena (54)
A. Antonov
Kako kameni novac postaje "zlatni" (61)
V.N. Komarov, G.V. Agafonova, E.V. Kovalchuk
Iodo – stijena sukoba u istočnoj Kini mora (66)
V.V. Glushkov

VRIJEME I LJUDI
Život pod znakom proučavanja vremena (72)
R. Shcherbakov
Na 100. obljetnicu rođenja I. R. Prigoginea

VIJESTI ZNANOSTI
Ekološki prihvatljiva metoda za proizvodnju silikonskih nanopojava (81). Mikrofoka izvor X-zraka s vizualizacijom zračenja (81). A. G. Turyansky. Titanosauri: novi podaci o dobi i individualnoj varijabilnosti zuba (83). A. A. Averyanov. Umrevinsky Monetarno blago: nova otkrića (85). A. P. Borodovsky.

Nove knjige (87)

NA KRAJ SOBE
Kamena kamena (89)
V. E. Bykasov

Web mjesto magazina


Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: